ΟΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ
Με τον όρο "Διασπορά" παρίσταται κάθε είδος φαινομένου που απορρέει από τις μεταναστεύσεις πληθυσμών, οι οποίοι προέρχονται από μία χώρα ή περιοχή όπου κατοικεί η ομοιογενής εθνοπολιτιστική τους ομάδα, γερά δομημένη πριν τη διάχυσή της. Στην ελληνική περίπτωση, ο όρος αυτός χρησιμοποιείται για να συμπεριληφθούν οι πληθυσμιακές ομάδες του εξωτερικού, οι οποίες δεν προέρχονται από το έδαφος που αποτελεί σήμερα την Ελλάδα (όπως οι Έλληνες της πρώην ΕΣΣΔ), εκείνες που έχουν προέλθει από βίαιη εκδίωξη και γενοκτονίες (όπως οι Έλληνες του Πόντου, της Ιωνίας και της Ανατολικής Θράκης), εκείνες που έχουν δημιουργηθεί σε παλαιότερες εποχές (όπως η ελληνική κοινότητα του Καργκέζε της Κορσικής, κ.ά.), καθώς και οι νεότερες γενιές των μεταναστών, οι οποίες έχουν αποβάλλει πλέον τον αποδημητικό τους χαρακτήρα (όπως οι Ελληνοαμερικάνοι τρίτης και τέταρτης γενιάς κ.λπ.). (www.hri.org/forum/diaspora/diaspora/diaspora.html).
Νεοελληνική διασπορά χαρακτηρίζουμε γενικά το τμήμα εκείνο του ελληνικού λαού, που μετακινήθηκε για διάφορους λόγους και εγκαταστάθηκε, έστω και με σχετική μόνο μονιμότητα, σε χώρες ή περιοχές εκτός του εθνικού χώρου, και το οποίο, παρά τον εκπατρισμό του, εξακολούθησε να συντηρεί με ποικίλους τρόπους τους υλικούς, τους πολιτιστικούς ή ακόμα και τους συναισθηματικούς του δεσμούς με την πατρίδα, δηλαδή τη γενέτειρα και την ευρύτερη χώρα της καταγωγής τω άμεσων ή και απώτερων προγόνων του (Πρακτικά, Παιδαγωγική σχολή Φλώρινας Α.Π.Θ., Φλώρινα, 29-31 Οκτωβρίου 1993, Ο Ελληνισμός της Διασποράς και η Ελληνική Παιδεία του, Ελληνικά Γράμματα, Αθήνα, 1995).
Η Ελληνική Διασπορά αποτελεί μια νοητή προέκταση του ελληνισμού πολύ πέρα από τα οριοθετημένα γεωγραφικά σύνορα του κράτους της Ελλάδας. Ο ελληνισμός αυτός κατόρθωσε όχι μόνο να επιβιώσει, αλλά παράλληλα κατάφερε να αναπτύξει σημαντικές δραστηριότητες και πρωτοβουλίες με στόχο την διατήρηση της ελληνικής ταυτότητας (www.hri.org/forum/diaspora/diaspora/diaspora.html).