Χάρτης ιστοσελίδας   Επιστ. υπεύθυνοι   Βοήθεια   Επικοινωνία      
 


 
    Βρίσκεστε εδώ: Μαθήματα > Μάθημα 3 > Ασκήσεις προχωρημένων > Άσκηση 5 Χρήσης  
 
  Εισαγωγή  
  Μαθήματα  
  Χρονολόγιο  
  Συνεργασία τάξεων  
  Ηλεκτρονικά βοηθήματα  
  Επίπεδα γλωσσομάθειας  
  Συνδέσεις  
  Forum Επικοινωνίας  



  Ομάδες εργασίας  
  Λίγα λόγια...  
  Θεωρητικό πλαίσιο  




Άσκηση 5: Διάβασε τα αποσπάσματα και απάντησε στις ερωτήσεις

Ιθάκη
(Ελληνικά)
Ιθάκη
(Αγγλικά)
Γραμματική
αναγνώριση
Θεωρία Ασκήσεις
αρχάριων
Ασκήσεις
προχωρημένων
Σχετικές
ιστοσελίδες

Διαβάστε τα δύο παρακάτω αποσπάσματα, απαντήστε στις ερωτήσεις που ακολουθούν και στείλτε μας τις απαντήσεις σας.

ΚΕΙΜΕΝΟ Α

    Η ελληνική πληθυσμιακή καθυστέρηση οφείλεται και στην αθρόα μετανάστευση, που άρχισε από το 1950-55. Αλλά και πριν από την περίοδο αυτή, το φαινόμενο της μετανάστευσης είχε πάρει μεγάλες διαστάσεις, πράγμα, όμως που δεν επιδρούσε και τόσο αισθητά στην πληθυσμιακή κίνηση. Μετά το Β' παγκόσμιο πόλεμο, και ιδιαίτερα μετά το 1954, πολλοί Έλληνες κατευθύνθηκαν προς την Αμερική και προς τις βιομηχανικές χώρες της Ευρώπης και ιδιαίτερα τη Δυτική Γερμανία, με σκοπό την αναζήτηση καλύτερης τύχης.

    Όμως από το 1970 και μετά ο αριθμός των Ελλήνων, που ζητούσε καλύτερη τύχη στη ξενιτιά, άρχισε όλο και να λιγοστεύει ενώ, σύγχρονα, άρχισε να αυξάνει ο αριθμός των Ελλήνων που ξαναγύριζαν στην πατρίδα τους. Μια εξισορρόπηση γίνεται το 1974, που ο αριθμός αυτών που μετανάστευσαν ήταν περίπου ίδιος με τον αριθμό αυτών που γύρισαν πίσω στην πατρίδα. Να μη φύγει πια ο ανθός της ελληνικής νεολαίας, για τα ευρωπαϊκά εργοστάσια, για την πικρή ξενιτιά. Και από το 1975 και μετά η ευχή γίνεται πραγματικότητα και, για πρώτη φορά στην ιστορία της νεότερης Ελλάδας, αυτοί που γυρίζουν πίσω στον τόπο τους, είναι περισσότεροι απ' αυτούς που την εγκαταλείπουν. Αυτό είναι ένα γεγονός ιστορικής σημασίας και δημιουργεί αισιοδοξία για το μέλλον. Δημιουργεί την πίστη για το σταμάτημα της πληθυσμιακής αιμορραγίας και την παλιννόστηση όλων των ξενιτεμένων. Τώρα το ρεύμα έγινε αντίστροφο και η Ελλάδα δέχεται μετάγγιση ανθρώπινου δυναμικού (προπαντός νέου) και εξαιρετικής ποιότητας, γιατί όλοι αυτοί που γυρίζουν είναι άτομα παραγωγικά από άποψη ηλικίας και δραστήρια. Ακόμα είναι φορείς προηγμένης τεχνολογίας, γιατί έζησαν σε χώρες βιομηχανικά και τεχνολογικά ανεπτυγμένες, έχουν ειδικότητες απαραίτητες στη γρήγορα αναπτυσσόμενη ελληνική οικονομία και, το καλύτερο, ότι δε συγκεντρώνονται πάλι όλοι στα αστικά κέντρα αλλά εγκαθίστανται, σε αναλογία ένας στους τρεις, σε αγροτικές περιοχές.

(Πηγή: www.livepedia.gr)



ΚΕΙΜΕΝΟ Β

    Μεταπολεμικά, στην Ελλάδα, άρχισε ένα ρεύμα μετακίνησης, που κατευθυνόταν απ' τις αγροτικές περιοχές προς τις αστικές και ιδιαίτερα προς τα δυο μεγάλα πολεοδομικά συγκροτήματα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Φυσικά αυτό έγινε και σε άλλα επαρχιακά κέντρα

    Οι συνέπειες αυτού του φαινομένου ήταν οι εξής:

  • Η συνεχής πληθυσμιακή ελάττωση
  • Η αύξηση της μέσης ηλικίας του αγροτικού πληθυσμού, αφού φεύγουν οι νεότεροι και μένουν οι γεροντότεροι
  • Ελάττωση της παραγωγής και εγκατάλειψη της γης
  • Οικονομικός μαρασμός της υπαίθρου

    Είναι αποκαρδιωτικό και φτάνει σε βαθμό απελπισίας όταν γυρίζει κανείς στα χωριά της ελληνικής υπαίθρου και τα βρίσκει έρημα, ακατοίκητα και εγκαταλειμμένα στη φθορά του χρόνου και των φυσικών δυνάμεων. Πολλά χωριά έχουν καταντήσει "γεροκομεία", γιατί μόνο οι γέροι αγρότες έχουν μείνει. Δεύτερο οι συνέπειες της εσωτερικής μετακίνησης του πληθυσμού στις πόλεις. Οι πιο σημαντικές είναι.

    Η απότομη και δυσανάλογη πληθυσμιακή αύξηση της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, με όλα τα συνεπακόλουθα, που τα πληρώνουμε σήμερα. Όπως η μαζικοποίηση της κοινωνικής ζωής, πολλά και μεγάλα οικιστικά προβλήματα, η υπερπροσφορά εργατικών χεριών, η ανάπτυξη διάφορων παρασιτικών επαγγελμάτων, η πρόχειρη και βιαστική αντιμετώπιση πολλών κοινωνικών προβλημάτων και τόσα άλλα. Όλα αυτά τα προβλήματα ήταν έκδηλα και ανησυχητικά όχι μόνο στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, αλλά, πολλές φορές, παρουσιάστηκαν με την ίδια οξύτητα και σε άλλες μεγάλες επαρχιακές πόλεις, όπως στην Πάτρα, το Ηράκλειο της Κρήτης, το Βόλο και αλλού.

    Φυσικά δεν πρέπει να παραγνωρίζουμε ότι η ασύμμετρη και αφύσικη ανάπτυξη και πληθυσμιακή κατανομή δημιουργεί και γενικότερα εθνικά προβλήματα .

(Πηγή: www.livepedia.gr)



ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ
  • Σε ποιο θέμα αναφέρονται τα παραπάνω αποσπάσματα;
  • Γράψτε τι καταλαβαίνετε, όταν ακούτε τους όρους ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ και ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ
  • Σύμφωνα με τους παραπάνω ορισμούς που δώσατε, ποιο από τα παραπάνω αποσπάσματα αναφέρεται στην εσωτερική και ποιο στην εξωτερική μετανάστευση;
  • Ξαναδιαβάστε τα παραπάνω αποσπάσματα και απαντήστε στις παρακάτω ερωτήσεις:
    • Ποιες είναι οι διαφορές που υπάρχουν ανάμεσα στην εσωτερική και την εξωτερική μετανάστευση; Με αφορμή τις διαφορές που εντοπίσατε στα παραπάνω αποσπάσματα, αναφέρετε και άλλες δικές σας, που ίσως να έχουν σχέση με τις εμπειρίες σας
    • Εντοπίζετε κάποιες ομοιότητες; Αν ναι, ποιες είναι αυτές;
    • Ποιες είναι οι συνέπειες του φαινομένου της μετανάστευσης, εσωτερικής και εξωτερικής;


 
Copyright (c) 2007-2009. All rights reserved.