Χάρτης ιστοσελίδας   Επιστ. υπεύθυνοι   Βοήθεια   Επικοινωνία      
 


 
    Βρίσκεστε εδώ: Χρονολόγιο > Οι Δεκαετίες πριν από την Επανάσταση  
 
  Εισαγωγή  
  Μαθήματα  
  Χρονολόγιο  
  Συνεργασία τάξεων  
  Ηλεκτρονικά βοηθήματα  
  Επίπεδα γλωσσομάθειας  
  Συνδέσεις  
  Forum Επικοινωνίας  



  Ομάδες εργασίας  
  Λίγα λόγια...  
  Θεωρητικό πλαίσιο  




Οι Δεκαετίες πριν από την Επανάσταση
Ρήγας, Χριστόπουλος, Βηλαράς

9ος αι
10ος αι
11ος αι
1453
1453
17ος αι
18ος αι
Διαφωτισμός
Οι Δεκαετίες
πριν από την
Επανάσταση
Ο Κάλβος, η
εφτανησιώτικη
σχολή και ο
Βαλαωρίτης
1830
1879
Η γενιά
του 1880
Η γενιά
του 1930
Μεταπολεμική
ποίηση και
πεζογραφία

Ο Ρήγας είναι ο πρόδρομος και ο πρωτομάρτυρας της ελληνικής ελευθερίας.
Έργο του ο Θούριος, μια επαναστατική φωνή που παρακινεί για επανάσταση.

1811: Εκδίδονται τα Λυρικά του Χριστόπουλου.
1814: Δημοσιεύει ο Βηλαράς ένα περίεργο βιβλιαράκι με επαναστατικές αλλαγές στην ορθογραφία, φωνητικό σχεδόν.
Ο Χριστόπουλος και ο Βηλαράς αποτελούν του πρόδρομους του Σολωμού.

Σολωμός
1789: Γέννηση Σολωμού στη Ζάκυνθο. Γιος ενός πλούσιου άρχοντα, η μητέρα του ήταν δουλεύτρα στο πατρικό σπίτι. Είχε ιταλική μόρφωση ενώ η λαϊκή καταγωγή της μητέρας του επηρέασε την προσωπικότητα του και τον έδεσε συναισθηματικά με τον κόσμο της λαϊκής παράδοσης και της μυθολογίας. Ενημερώνεται για την κλασσική και τη σύγχρονη φιλολογία.
1808-1818: Ο Σολωμός βρίσκεται στην Ιταλία για σπουδές.
1818-1823: Ο Σολωμός κάνει τις πρώτες του ποιητικές δοκιμές στα ελληνικά. Τεχνική: μικροί ευλύγιστοι στίχοι, τροχαϊκοί ή ιαμβικοί που θυμίζουν ιταλική στιχουργία. Τόσο το θέμα τους όσο και η μορφή τους είναι πολύ απλή, θα μπορούσε να πει κανείς αφελής.
Το ξέσπασμα της Επανάστασης του 1821 συγκλονίζει τον Σολωμό. Αξίζει να σημειωθεί ότι στον «Διάλογο» το 1824 λέει: «Μήπως έχω τίποτε άλλο στο μυαλό μου εκτός από την ελευθερία και τη γλώσσα;». Το 1823 γράφει τον «ύμνο εις την ελευθερία». Αποτελείται από 158 στροφές και διακατέχεται από μία διάθεση λυρικού ενθουσιασμού. Με το ποίημα αυτό ο νεαρός ποιητής καθιερώνεται. Στο ποίημα αυτό η ελευθερία ταυτίζεται με την Ελλάδα. Εξιστορούνται τα βάσανα της σκλαβιάς, η δύναμη της ελευθερίας και περιγράφονται τα κατορθώματά της κατά τη διάρκεια του Αγώνα όπως επίσης και συμβουλές προς τους αγωνιστές και έκκληση προς τους ξένους μονάρχες να βοηθήσουν την Ελλάδα να ελευθερωθεί.
Ο ύμνος ήταν η αρχή στην πορεία του Σολωμού. Μεταφράστηκε σε πάρα πολλές γλώσσες και ενίσχυσε το κίνημα του φιλελληνισμού.
1824: γράφει τον διάλογο στον οποίο εκφράζει τα πιστεύω του για τη δημοτική γλώσσα.
1828: φεύγει από τη Ζάκυνθο και πηγαίνει στην Κέρκυρα όπου αναζητά απομόνωση και περισυλλογή. Εκεί τα πρώτα χρόνια είναι τα πιο ευτυχισμένα της ζωής του καθώς μπορεί ήσυχα όπως είπε και ο ίδιος να φανερώσει όλα όσα έκρυβε στην καρδιά του.
1833: Γράφει τον «Κρητικό». Η χρονιά αυτή είναι πολύ σημαντική για το Σολωμό Από τη μία έχει να αντιμετωπίσει μία οικογενειακή δίκη από την οποία ο ποιητής βγαίνει ψυχικά τραυματισμένος και από την άλλη με τον Κρητικό, ένα από τα μεγάλα έργα του με το οποίο ο ποιητής μπαίνει σε μία περίοδο απόλυτης ωριμότητας και έμπνευσης.
Ο Κρητικός είναι μέρος ενός έργου που ποτέ δεν ολοκλήρωσε, παρόλα αυτά όμως ο Κρητικός π-ου ενδεχομένως ήταν ένα επεισόδιο του έργου αυτού είναι ολοκληρωμένος και αυτοτελές.
1833: γράφει τους Ελεύθερους πολιορκημένους, ένα ποίημα το οποίο τον απασχόλησε ιδιαίτερα.. στο ποίημα αυτό ο ποιητής αναφέρεται στους πολιορκημένους Έλληνες του Μεσολογγίου από το 1825 μέχρι και την ηρωική έξοδο τον Απρίλιο του 1826, μια από τις σημαντικότερες στιγμές της ελληνικής επανάστασης. Το έργο αυτό ο Σολωμός δεν το ολοκλήρωσε.
1847-1857: τα τελευταία δέκα χρόνια της ζωής του ο ποιητής γράφει ένα πλήθος από έργα είτε ολοκληρωμένα είτε αποσπάσματα ενώ την ίδια περίοδο αρχίζει να γράφει ξανά στα ιταλικά κάτι που είχε αφήσει από τον καιρό που εγκατάλειψε τη Ζάκυνθο.
1849: Γράφει τον «Πορφυρά» ( στην Κέρκυρα έτσι έλεγαν τον καρχαρία), ένα ποίημα εμπνευσμένο από ένα περιστατικό στο οποίο ένας καρχαρίας κατασπάραξε έναν Άγγλο στρατιώτη.
1857: ο ποιητής πεθαίνει σε ηλικία 59 χρόνων. Αρκετά από τα έργα του εκδόθηκαν από τον Ιάκωβο Πολυλά δύο χρόνια μετά το θάνατο του με τον τίτλο «Ευρισκόμενα».

Ελληνική ιστορία
1806: Ρωσσοτουρκικός πόλεμος
1809: Οι Άγγλοι στη Ζάκυνθο
1814: Ίδρυση Φιλικής Εταιρείας στην Οδησσό
1821: Αρχή ελληνικής επανάστασης
1822: Καταστροφή του Δράμαλη στα Δερβενάκια
1824: Καταστροφή των Ψαρών
1825: Αποβίβαση του Ιμπραήμ στη Πελοπόνησσο
1826: Έξοδος του Μεσολογγίου
1827: Ιωάννης Καποδίστριας εκλέγεται κυβερνήτης
1830: Πρωτόκολλο του Λονδίνου. Η Ελλάδα ανεξάρτητο κράτος
1831: Δολοφονία Καποδίστρια


 
Copyright (c) 2007-2009. All rights reserved.