Χάρτης ιστοσελίδας   Επιστ. υπεύθυνοι   Βοήθεια   Επικοινωνία      
 


 
    Βρίσκεστε εδώ: Μαθήματα > Μάθημα 2 > Εθνικό υπόστρωμα ποιήματος  
 
  Εισαγωγή  
  Μαθήματα  
  Χρονολόγιο  
  Συνεργασία τάξεων  
  Ηλεκτρονικά βοηθήματα  
  Επίπεδα γλωσσομάθειας  
  Συνδέσεις  
  Forum Επικοινωνίας  



  Ομάδες εργασίας  
  Λίγα λόγια...  
  Θεωρητικό πλαίσιο  




Εθνικό υπόστρωμα ποιήματος

Μυθολογικό
υπόστρωμα
Ελένη
(Ελληνικά)
Ελένη
(Αγγλικά)
Ετυμολογία
λέξεων
Ασκήσεις
επιπέδου 1
Ασκήσεις
επιπέδου 2
Ασκήσεις
επιπέδου 3


Ανήκει στη συλλογή Κύπρον ου μ' εθέσπισεν... (1955), την οποία αργότερα ο ποιητής συμπεριέλαβε στο Ημερολόγιο Καταστρώματος Γ'.

Ο Σεφέρης αξιοποιεί στο ποίημα του το μύθο της αρχαίας Ελένης όπως το πραγματεύτηκε ο Ευριπίδης στην ομώνυμη τραγωδία του.

Εκδοχή Ομήρου
Σύμφωνα με τον Όμηρο, όταν ο Πάρης ο γιος του Πριάμου (Βασιλιάς της Τροίας) ορίστηκε από τον Δία να κρίνει ποια είναι η ομορφότερη από τις τρεις θεές (Ήρα, Αφροδίτη, Αθηνά), εκείνος επέλεξε την Αφροδίτη αφού προηγουμένως του είχε υποσχεθεί κρυφά πως θα τον βοηθήσει να κλέψει την Ελένη, την γυναίκα του βασιλιά της Σπάρτης Μενελάου. Έτσι κι έγινε. Ο Μενέλαος με την σειρά του για να αποκαταστήσει την τιμή του, και με την βοήθεια του αδερφού του Αγαμέμνονα, βασιλιά των Μυκηνών, οργανώνει Πανελλήνια εκστρατεία κατά της Τροίας, που διήρκεσε δέκα χρόνια ώσπου πήραν πίσω την Ελένη.

Εκδοχή Ευριπίδη
Η Ήρα εκδικήθηκε τον Πάρη για την επιλογή του και την συμφωνία που είχε προηγουμένως κάνει με την Αφροδίτη, αντικαθιστά την Ελένη, τη στιγμή που ταξίδευε με τον Πάρη για την Τροία, με ένα είδωλο της και στέλνει την αληθινή στην Αίγυπτο υπό την προστασία του Πρωτέα μέχρι να τελειώσει ο πόλεμος και επιστρέψει ο Μενέλαος να την πάρει.

Τεύκρος
Σύμφωνα με τον μύθο, η Σαλαμίνα ήταν η αρχαία πρωτεύουσα της Κύπρου που ίδρυσε ο Τεύκρος, βασιλιάς της Σαλαμίνας του Σαρωνικού, γιος του Τελαμώνα και αδελφός του Αίαντα (=αυτοκτόνησε επειδή οι Αχαιοί δεν του έδωσαν ως αριστείο αντρείας τα όπλα του Αχιλλέα). Mετά το τέλος του πόλεμου ο πατέρας του Τεύκρου τον θεώρησε υπεύθυνο για την αυτοκτονία του αδερφού του και τον έδιωξε. Τότε απευθύνθηκε στο Μαντείο των Δελφών, όπου ο Απόλλων του σύνεστησε να πάει στην Κύπρο και να ιδρύσει μια νέα πόλη. Την πόλη που ίδρυσε την ονόμασε Σαλαμίνα για να θυμάται την πατρίδα του. Ο Τεύκρος ταξιδεύοντας για την Κύπρο, πέρασε από την Αίγυπτο, συνάντησε εκεί την αληθινή Ελένη που του αποκάλυψε πως οι Έλληνες πολεμούσαν τόσα χρόνια για το είδωλό της.

Συσχετισμοί
Ματαιότητα πολέμου τόσο στον Τρωικού πόλεμο(Τρωικός μύθος) όσο και στον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο (εποχή Ποιητή). Οι Έλληνες κατά τον Τρωικό πόλεμο, αγωνίζονται άδικα για το είδωλο της Ελένης και όχι για την πραγματική Ελένη. Κατά τη διάρκεια του Β Παγκοσμίου Πολέμου οι Άγγλοι υπήρξαν σύμμαχοι των Ελλήνων και αγωνίστηκαν στο πλευρό τους για τα ιδανικά της ελευθερίας, ενώ την εποχή που γράφεται το ποίημα εξακολουθούν να κρατούν την Κύπρο σκλαβωμένη και οι Έλληνες ετοιμάζονται να πολεμήσουν αυτή τη φορά κατά των Άγγλων. Η ιστορία επαναλαμβάνεται.


 
Copyright (c) 2007-2009. All rights reserved.